Preventivne mjere od mogućnosti požara i poplave za poslovnu imovinu, strojeve i vozila

ZAŠTITA POSLOVNE IMOVINE: KLJUČNI SAVJETI ZA SIGURAN ODLAZAK NA GODIŠNJI ODMOR

ZAŠTITA POSLOVNE IMOVINE: KLJUČNI SAVJETI ZA SIGURAN ODLAZAK NA GODIŠNJI ODMOR

Sezona godišnjih odmora je vrijeme koje svatko od nas željno iščekuje, no dok smo odsutni, važno je osigurati da naša poslovna imovina, strojevi i vozila budu zaštićeni od potencijalnih prijetnji poput požara i poplava.

Za vas je naš stručni tim pripremio nekoliko ključnih savjeta kako biste pojačali sigurnost vaše poslovne imovine dok ste odsutni.

Provjerite električne sustave:

Prije odlaska, provjerite električne sustave u vašem poslovnom prostoru. Osigurajte da su svi uređaji isključeni i ispravno spojeni. Također, provjerite je li osigurači ili sklopke isključene kako biste izbjegli rizik od požara uzrokovanog preopterećenjem

Redovno servisirajte strojeve i uređaje:

Ako posjedujete strojeve u vašem poslovnom prostoru, osigurajte da su redovito servisirani i održavani. Provjerite jesu li svi sigurnosni mehanizmi ispravni i pravilno postavljeni kako bi se minimizirao rizik od požara, pregledajte  da nisu zatrpani raznim nepotrebnim stvarima ,da su propisno ostavljeni s dovoljnim razmakom od mogućih uzročnika požara.

Instalirajte sustave detekcije požara:

Postavljanje funkcionalnih detektora požara u ključnim područjima vaše poslovne imovine je izuzetno važno. Redovito provjeravajte i testirajte te detektore kako biste osigurali njihovu ispravnu funkcionalnost.

Provjerite protupožarne aparate:

Imajte protupožarne aparate na vidljivom i lako dostupnom mjestu u vašem poslovnom prostoru. Prije odlaska, provjerite jesu li protupožarni aparati pravilno napunjeni i ispravni. Također, educirajte zaposlene o tome kako pravilno koristiti protupožarne aparate u slučaju potrebe.

Organizirajte redovite stručne provjere:

Prije odlaska na godišnji odmor, organizirajte stručnu provjeru vaše poslovne imovine. Ova provjera treba uključivati pregled električnih instalacija, sustava grijanja i hlađenja, vodovodnih cijevi i ostalih ključnih komponenti kako biste identificirali potencijalne probleme i poduzeli odgovarajuće mjere.

Zaštita vozila:

Ako posjedujete vozila koja se koriste za poslovne svrhe, osigurajte da su pravilno parkirana i zaključana. Ukoliko je moguće, parkirajte ih na sigurnom mjestu s dobrom rasvjetom. Također, redovito provjeravajte vozila kako biste bili sigurni da su u ispravnom stanju i spremni za korištenje nakon povratka s godišnjeg odmora.

Osigurajte imovinu od šteta:

Provjera i ažuriranje vašeg osiguravajućeg pokrića je također ključno prije odlaska na odmor. Osigurajte da vaše poslovne prostorije, strojevi i vozila budu adekvatno osigurani od požara, poplava i drugih nepredviđenih događaja.

Sigurnost poslovne imovine, strojeva i vozila tijekom vašeg godišnjeg odmora ne smije biti zanemarena.

Prateći ove ključne savjete za zaštitu od požara i poplave, možete osigurati da vaša poslovna imovina ostane sigurna i zaštićena dok ste odsutni.

Ne zaboravite da je prevencija najbolji pristup, stoga uložite malo vremena i truda prije odlaska kako biste bili sigurni da je vaša poslovna imovina sigurna i zaštićena tijekom vašeg odsustva.

I, zlu ne trebalo, ponovimo:

Odmah pozovite hitne službe na broj 193 ili 112:

 1. U slučaju uočavanja ili izbijanja požara ili kod poplave, prvo i najvažnije pravilo je odmah pozvati odgovarajuće hitne službe. Brzo reagiranje ključno je za smanjenje štete i spašavanje života.
 2. Pokušajte pogasiti požar aparatima ili priručnim sredstvima ne ugrožavajući svoju sigurnost. Upotrtijebite aparat za početno gašenje požara i gasite požar samo ako ne ugrožavate sebe i druge . POŽARI MOGU BRZO POSTATI VRLO OPASNI!
 3. Obavijestite susjede ili druge osobe u blizini:
  Ako primijetite požar ili poplavu, odmah obavijestite svoje susjede ili ljude u blizini. To će im dati priliku da evakuiraju ili poduzmu mjere opreza.
 4. Evakuirajte se na sigurno mjesto:
  Ako ste ugroženi požarom ili poplavom, pravovremena evakuacija je ključna. Slijedite upute vatrogasaca ili hitnih službi i napustite područje na siguran način. Nemojte riskirati vlastitu sigurnost.
 5. Slijedite upute lokalnih vlasti:
  Uvijek slijedite upute i obavijesti lokalnih vlasti ili hitnih službi. Oni će imati najnovije informacije o situaciji i pružiti vam smjernice o tome kako postupiti. Nemojte zanemarivati upozorenja ili preporuke koje dobijete.

Važno je biti spreman i informiran o postupanju u hitnim situacijama poput požara ili poplave. Redovito pratite vijesti, sudjelujte u programima obuke i upoznajte se s lokalnim smjernicama kako biste znali kako reagirati u tim situacijama.