Preventivne mjere od požara i poplave - ključni faktori za zaštitu vašeg doma

ZAŠTITA IMOVINE: VAŽNI SAVJETI ZA SIGURAN ODLAZAK NA GODIŠNJI ODMOR

ZAŠTITA IMOVINE: VAŽNI SAVJETI ZA SIGURAN ODLAZAK NA GODIŠNJI ODMOR

Dolaskom ljeta i dugo očekivanog godišnjeg odmora došao je uzbuđujući trenutak za sve nas.
Međutim, dok planiramo putovanja i avanture, ne smijemo zaboraviti na važnost zaštite naše imovine, posebno od prijetnji kao što su požari i poplave. Za vas je naš stručni tim istaknuo  nekoliko ključnih savjeta kako biste pojačali sigurnost svojeg doma i imovine dok ste odsutni.

Provjerite električne uređaje i kabelske veze:

Prije odlaska temeljito pregledajte sve električne uređaje u kući i uvjerite se da su isključeni i/ili ispravno spojeni. Odspojite sve nepotrebne kabelske veze kako biste izbjegli rizik od preopterećenja i mogućnosti požara.

Provjerite sustave detekcije požara:

Jedna od najvažnijih mjera zaštite je postavljanje funkcionalnih detektora požara u ključnim područjima vašeg doma. Provjerite jesu li baterije detektora zamijenjene i testirajte ih prije nego što krenete na odmor.

Osigurajte ispravno gašenje plamenika:

Ako koristite plinske plamenike u kuhinji ili bilo kojem drugom prostoru prije odlaska provjerite jesu li svi ventili i plinske boce zatvorene .

Uvjerite se da su ventilacija i protok zraka ispravni.

Provjerite protupožarne aparate:

Imajte najmanje jedan protupožarni aparat dostupan u vašem domu. Prije odlaska provjerite jesu li ispravno napunjeni i lako dostupni. Ako je potrebno, servisirajte/obnovite protupožarne aparate kako biste bili spremni na svaku eventualnost. Protupožarni aparati moraju biti na lako dostupnom i na vidljivom mjestu.

Provjerite vodovodne sustave:

Osigurajte da sve slavine i vodovodne veze budu ispravno zatvorene kako biste izbjegli rizik od poplave, bilo zbog puknuća cijevi ili nekontroliranog protoka vode.

Organizirajte redovite stručne provjere, naglasak na poslovne prostore:

Prije odlaska, organizirajte profesionalne stručne provjere kako biste provjerili električne instalacije, krov, plinske sustave i druge važne dijelove vaše imovine. Ovo će vam pružiti dodatnu sigurnost i povjerenje tijekom vašeg odsustva.

Kontaktirajte pouzdane susjede:

Obavijestite pouzdane susjede o vašem odsustvu i zamolite ih da paze na vašu imovinu.

Provjerite procedure/postupke za osiguranu imovinu:

Ako imate osiguranje (policu) za kuću, obavezno provjerite postoji li posebna procedura ili upute osiguravajuće kuće/društva koje trebate slijediti kada ste odsutni.

 

Zaključak:

Sigurnost vaše imovine i doma tijekom godišnjeg odmora treba biti prioritet. Slijedeći ove ključne savjete za zaštitu od požara i poplava, možete osigurati miran i bezbrižan odmor. Ne zaboravite da su preventivne mjere važne, stoga uložite malo vremena i truda prije odlaska kako biste se osigurali da je vaš dom siguran dok ste odsutni.

 

pet osnovnih pravila za građane kod požara ili poplave:

  1. Odmah pozovite hitne službe na broj 193 ili 112:
  2. U slučaju uočavanja ili izbijanja požara ili kod poplave, prvo i najvažnije pravilo je odmah pozvati odgovarajuće hitne službe. Brzo reagiranje ključno je za smanjenje štete i spašavanje života.
  3. Pokušajte pogasiti požar aparatima ili priručnim sredstvima ne ugrožavajući svoju sigurnost. Upotrtijebite aparat za početno gašenje požara i gasite požar samo ako ne ugrožavate sebe i druge . POŽARI MOGU BRZO POSTATI VRLO OPASNI!
  4. Obavijestite susjede ili druge osobe u blizini:
    Ako primijetite požar ili poplavu, odmah obavijestite svoje susjede ili ljude u blizini. To će im dati priliku da evakuiraju ili poduzmu mjere opreza.
  5. Evakuirajte se na sigurno mjesto:
    Ako ste ugroženi požarom ili poplavom, pravovremena evakuacija je ključna. Slijedite upute vatrogasaca ili hitnih službi i napustite područje na siguran način. Nemojte riskirati vlastitu sigurnost.

 

Slijedite upute lokalnih vlasti:

Uvijek slijedite upute i obavijesti lokalnih vlasti ili hitnih službi. Oni će imati najnovije informacije o situaciji i pružiti vam smjernice o tome kako postupiti. Nemojte zanemarivati upozorenja ili preporuke koje dobijete.

Važno je biti spreman i informiran o postupanju u hitnim situacijama poput požara ili poplave. Redovito pratite vijesti, sudjelujte u programima obuke i upoznajte se s lokalnim smjernicama kako biste znali kako reagirati u tim situacijama.

Vaš stučni tim Florijan servisa. Ugodan odmor!!!