UPUTE ZA GRAĐANE U SLUČAJU PRIRODNIH NEPOGODA

UPUTE ZA GRAĐANE U SLUČAJU PRIRODNIH NEPOGODA

Kada se suočavate s prirodnom nepogodom (potresom, nevremenom – olujni i orkanski vjetar, požarom, poplavom, klizanjem/tečenjem i odronjavanjem zemljišta) u Republici Hrvatskoj, važno je znati kako se ponašati kako biste zaštitili svoj život i imovinu.

Sljedeći su općeniti savjeti i smjernice koje bi građani RH trebali slijediti u takvim situacijama:

Pratite službene upute:

Slušajte lokalne vijesti i pratite upute i obavijesti koje izdaju nadležne vlasti, civilna zaštita, policija, vatrogasci i hitne službe. Službene upute obično se emitiraju putem radija, televizije i društvenih medija.

Obratite pozornost na vremenske prognoze:

Pratite vremenske prognoze i upozorenja na prirodne nepogode. Ako se najavljuje opasno vrijeme, poduzmite mjere predostrožnosti unaprijed.

Pripremite plan evakuacije:

Unaprijed pripremite plan evakuacije za svoju obitelj i dom. Naučite najsigurniji put za izlazak iz svog područja i dogovorite sastajalište izvan zone ugroze.

Ako vam je naloženo da evakuirate, odmah to učinite. Ne čekajte posljednji trenutak.

Održavajte komunikaciju:

Imajte pri ruci napunjeni mobilni telefon, punjač i rezervne baterije kako biste ostali povezani s obitelji i hitnim službama.

Pripremite prijenosni radio kako biste mogli pratiti informacije u slučaju nestanka struje ili mobilne mreže.

Zaštita doma:

Učinite sve što je moguće da zaštitite svoj dom i imovinu. Ako je to moguće, kod najave poplava postavite brane za sprječavanje poplava ili sandbags za zaštitu od vode.

Uklonite suhu travu i granje kako biste smanjili mogućnost širenja požara.

Izbjegavajte područja rizika:

Izbjegavajte vožnju kroz poplavljene ceste i područja koja su pogođena požarima, potresima i sl., a kako biste izbjegli potencijalne opasnosti.

Pomoć susjedima:

Ako primijetite da su vaši susjedi u opasnosti ili trebaju pomoć, pomozite im koliko god možete, ali uvijek vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

Spriječite paniku:

Ostanite smireni i racionalni tijekom elementarne nepogode. Panika može otežati situaciju i ugroziti sigurnost drugih i vas samih.

Ostanite u sigurnom prostoru/skloništu:

Ako se nalazite u zatvorenom skloništu tijekom prirodne (elementarne nepogode), ostanite unutra dok ne dobijete potvrdu da je opasnost prošla i sigurno je izaći.

Preporuke kod grmljavinskog nevremena:

Odgodite sve aktivnosti na otvorenom prostoru, uđite u kuću, zgradu ili automobil, zatvorite prozore i vanjska vrata te izbjegavajte tuširanje i kupanje i odspojite sve električne uređaje izvlačenjem utikača iz utičnica.

Izbjegavajte sklanjanje ispod visokih stabala na otvorenom te u manje usamljene objekte (šupe i sl.) na otvorenom, a u šumi se sklanjajte u njene niže dijelove (nisko grmlje i sl.).

Ako ste u vodi, odmah izađite na kopno.

Obvezno pokušajte minimalizirati kontakt s tlom – čučnite nisko, a nikako nemojte leći na tlo.

Kod jakog vjetra:

Pratite informacije i prognoze o pojavi, mjestu i snazi jakih vjetrova ili nailasku oluje, a držite u pričuvi jače najlonske folije ili cerade, letve i čavle za privremenu sanaciju oštećenja na krovu ili za prekrivanje razbijenih prozorskih stakala.

Dobro zatvorite sve prozore i vrata, spustite rolete ili zatvorite prozorske kapke i odmaknite se od prozorskih stakala u unutrašnjost građevine. Ako se očekuju orkanski udari vjetra ili pojava pijavice, sklonite se u podrum ili solidno građenu građevinu, prethodno zatvorite vodu i plin na glavnom ventilu i glavnoj sklopci radi sprječavanja sekundarne štete.

Ako ste na otvorenom prostoru, kao pješak krećite se u pognutom stavu, uz zavjetrinu, pridržavajući se za čvrste predmete.

Ako se vozite, poštujte upozorenja i zabrane nadležnih službi, a ako vas je orkanski vjetar, sa ili bez oborina zahvatio na otvorenoj cesti, zaustavite se van prometnice (po mogućnosti u prirodnoj zavjetrini).

Za jakog vjetra na moru ne koristite laka plovila bez motora (zračni jastuk, gumeni, plastični ili drveni čamac, pedaline i sl.).

Nakon prirodne nepogode:

Ostanite obazrivi i budite oprezni na moguće opasnosti koje su ostale nakon prirodne (elementarne)  nepogode, poput oštećenih struktura, plavljenja i opasnih objekata.

Napomena: Ovi su savjeti općenite smjernice.

Svaka prirodna nepogoda je jedinstvena, stoga je važno pratiti upute lokalnih vlasti i hitnih službi, jer oni imaju najbolje informacije o situaciji u vašem području.

Preporučujemo da posjetite službene web stranice Ministarstva unutarnjih poslova RH – Ravnateljstva civilne zaštite (https://civilna-zastita.gov.hr/, https://civilna-zastita.gov.hr/upute-za-gradjane/82) kako biste pronašli točne i ažurirane te dodatne informacije o trenutnom stanju, odnosno postupanju u slučaju prirodnih nepogoda.