Uživajte u sigurnom i nezaboravnom godišnjem odmoru na plovilima uz odgovorno ponašanje

SIGURNA PLOVIDBA NA PLOVILIMA TIJEKOM GODIŠNJEG ODMORA Savjeti za prevenciju od požara, poštivanje pravila i propisa i ponašanje u slučaju nesreće na moru

SIGURNA PLOVIDBA NA PLOVILIMA TIJEKOM GODIŠNJEG ODMORA Savjeti za prevenciju od požara, poštivanje pravila i propisa i ponašanje u slučaju nesreće na moru

Godišnji odmor na plovilu može biti izuzetno uzbudljivo iskustvo, pružajući vam priliku za istraživanje mora i stvaranje nezaboravnih trenutaka. Međutim, sigurnost na plovilu ne smije biti zanemarena. Naš stručni tim je za vas pripremio ključne savjete za sigurno bivanje na plovilima tijekom godišnjeg odmora, s posebnim naglaskom na zaštitu od požara, poštivanje pravila i propisa i pravilno ponašanje u slučaju nesreće na moru.

Provjerite sigurnosnu opremu:

Prije isplovljavanja, provjerite je li na plovilu dostupna adekvatna sigurnosna oprema. To uključuje pravilan broj i stanje prsluka za spašavanje, protupožarne aparate, signalne rakete, baklje i slično. Održavajte tu opremu u ispravnom stanju i budite upoznati s njihovim pravilnim korištenjem.

Preventivne mjere od požara:

Poznavanje protupožarnih mjera i preventivnih postupaka ključno je na plovilima.

Držite otvoreni plamen ili zapaljene cigarete pod nadzorom.

 Izbjegavajte paljenje otvorene vatre (roštilja) na neprikladnim mjestima.

Imajte protupožarne aparate pri ruci i provjerite jesu li ispravni i pregledani. U slučaju izbijanja požara, odmah poduzmite mjere prema planu za gašenje požara na plovilu.

Poštivanje propisa i navigacijskih pravila:

Poznavanje propisa i navigacijskih pravila na moru je od vitalnog značaja za sigurno plovidbu. Budite upoznati s pravilima prednosti, pravilima izbjegavanja sudara i ostalim pravilima ponašanja na moru. Pridržavajte se ograničenja brzine i uvijek budite pažljivi i oprezni, posebno u prometnim područjima ili blizu drugih plovila.

Ponašanje u slučaju nesreće na moru:

U slučaju nesreće na moru, važno je zadržati smirenost i pridržavati se postupaka spašavanja. Obavijestite ostale članove posade o situaciji i aktivirajte signalnu opremu kako biste privukli pažnju drugih plovila ili spasitelja. Ako je moguće, pružite prvu pomoć ozlijeđenima i organizirajte evakuaciju prema planu spašavanja na plovilu.

Bivanje na plovilima tijekom godišnjeg odmora može biti nevjerojatno iskustvo, ali sigurnost ne smije biti zanemarena. Prateći ove ključne savjete za zaštitu od požara, poštivanje protokola i pravilno ponašanje u slučaju nesreće na moru, možete osigurati sigurno i ugodno putovanje na plovilu. Uživajte u bezbrižnom odmoru, ali uvijek budite odgovorni prema sebi, drugim putnicima i okolišu na moru.

Ponovimo i ovom prilikom:

pet osnovnih pravila za građane kod požara ili poplave:

Odmah pozovite hitne službe na broj 193 ili 112:

 1. U slučaju uočavanja ili izbijanja požara ili kod poplave, prvo i najvažnije pravilo je odmah pozvati odgovarajuće hitne službe. Brzo reagiranje ključno je za smanjenje štete i spašavanje života.
 2. Pokušajte pogasiti požar aparatima ili priručnim sredstvima ne ugrožavajući svoju sigurnost. Upotrtijebite aparat za početno gašenje požara i gasite požar samo ako ne ugrožavate sebe i druge . POŽARI MOGU BRZO POSTATI VRLO OPASNI!
 3. Obavijestite susjede ili druge osobe u blizini:
  Ako primijetite požar ili poplavu, odmah obavijestite svoje susjede ili ljude u blizini. To će im dati priliku da evakuiraju ili poduzmu mjere opreza.
 4. Evakuirajte se na sigurno mjesto:
  Ako ste ugroženi požarom ili poplavom, pravovremena evakuacija je ključna. Slijedite upute vatrogasaca ili hitnih službi i napustite područje na siguran način. Nemojte riskirati vlastitu sigurnost.
 5. Slijedite upute lokalnih vlasti:
  Uvijek slijedite upute i obavijesti lokalnih vlasti ili hitnih službi. Oni će imati najnovije informacije o situaciji i pružiti vam smjernice o tome kako postupiti. Nemojte zanemarivati upozorenja ili preporuke koje dobijete.

Važno je biti spreman i informiran o postupanju u hitnim situacijama poput požara ili potonuća. Redovito pratite vijesti, sudjelujte u programima obuke i upoznajte se s lokalnim smjernicama kako biste znali kako reagirati u tim situacijama.

Stručni tim Florijan servis. Ugodan odmor, sretan put!!!