Sprječavanje Požara pri Korištenju Peći na Drva, drvne pelete ili Ulje

Sprječavanje Požara pri Korištenju Peći na Drva, drvne pelete ili Ulje

Peći na drva, pelete ili ulje često su izbor za grijanje u ruralnim područjima ili ondje gdje nije dostupan plinski sustav.
Međutim, ispravno rukovanje ovim uređajima ključno je kako bi se izbjegli požari i osigurala sigurnost vašeg doma tijekom zimskih mjeseci.

Prije svega, redovito čišćenje peći je obavezno. Nakupine pepela, prašine i drugih ostataka mogu uzrokovati nakupljanje topline i povećan rizik od požara.
Provjerite i očistite unutrašnjost peći prije početka sezone grijanja i redovito je čistite tijekom sezone.

Pravilno skladištenje drva, peleta i ulja za loženje također je važno. Drva ili pelete držite udaljenim od peći kako bi se spriječilo slučajno zapaljenje.
Osim toga, koristite samo suho drvo, jer vlažno drvo može stvarati više dima i ostataka koji se talože u dimnjaku.

Ispravno paljenje peći također je ključno. Ne koristite zapaljive tekućine kako biste potpalili vatru, već koristite prirodne metode kao što su palice od suhog drva ili novinski papir.

Pored toga, osigurajte da dimnjak bude čist i ispravan. Kroz dimnjak izlazi dim i ostali plinovi iz peći, stoga je važno osigurati da nema blokada ili nakupina koje bi mogle uzrokovati požar.

Sigurnost je prioritet pri korištenju peći na drva ili ulje. Pravilno rukovanje, redovito održavanje i pažnja na detalje pomoći će vam da uživate u toplini peći bez brige o požarima ili drugim nesrećama.